<<

Simpel stoor vrij 12V / 125mAdc  voedinkje.
Een maatje voor de Miniwhip.
pa0nhc.nl  20171019
De print is beschikbaar :

        Doel :
Dit eenvoudige voedinkje is speciaal geschikt voor stoor kritische toepassingen, zoals een actieve Miniwhip ontvang antenne.

Er is een kleine kortsluit vaste transformator, en een kortsluit vaste stabilisator toegepast. Schakelende elektronica ontbreekt, waardoor geen HF storingen wordt opgewekt. De gelijkrichtende brugcel is ontstoord, en in de 240V~ingang en de 12V uitgang zijn ringkern smoorspoelen F1 en F2 opgenomen. Die voorkomen dat HF signalen binnen kunnen dringen of dat storingen zich via de snoeren kunnen verspreiden.


        Uitvoering :
De opgegeven transformator en de stabilisator zijn beide kortsluit vast, waardoor een zekering niet nodig is. De stabilisator wordt door montage op een onge´soleerd vlakje op de print, of een klein aluminium plaatje gekoeld.  

De nieuw ontworpen print past in een plastic Hammond 1554JGY ABS behuizing, en is voorzien van horizontale PCB netspanning en PCB 12V connectoren. 

Hoewel een dubbelzijdige fabrieksprint beschikbaar komt, en een enkelzijdig print masker voor een DIY printje te downloaden is, is een printje niet strikt nodig. Zie hieronder.


Wikkel de snoeren meerdere malen door kernen F1 en F2.
Download HIER het schema.
Download HIER de  onderdelenlijst.
Download HIER het bottom copper mask voor een single sided DIY print.

Dit dubbelzijdige printje past in Hammond 1554JGY ABS box.


Dubbel zijdige print met in- en output connectoren.
Passend in Hammond 554JGY ABS box.
DIN connector pennen 1 en 4 is "min 12Vdc" uit, en pennen 3 en 5 is "plus 12Vdc" uit.

Let op: bij F2 is de "- " aan de linker zijde beneden, maar aan de rechterzijde boven.

Omdat de stromen klein zijn kunnen dunne twin aders kabels gebruikt worden, die  meerdere malen door het gat van de ringkernen F1 en F2 worden gewikkeld. Onthoud : 3x door het gat van een ringkern is 9x zo effectief als 1x door het gat van de ringkern. 

De vier plastic montage busjes, in de bodem van het ABS doosje, bij de middens van de zijden, moeten verwijderd worden (de vier met metalen busjes gevulde niet verwijderen).
- Gebruik een 9mm boor in een kolom boormachine.
- Boor het ronde deel van elk plastic busje weg totdat het vlak met de bodem is
- Breek de overgebleven stukjes plastic mbv. een tang weg.

In de korte zijdes van de behuizing moeten ieder een gat geboord worden, zodat de 240Vac en 12Vdc stekkers op de print aangesloten kunnen worden.

Als geen printplaat wordt gebruikt (zwevende montage).

Transformator Tr1, elco C5, brugcel Br1 en gewikkelde ferriet kernen F1 en F2 kunnen onderste boven met snel hardende twee componentenlijm of thermische lijm op de bodem van het doosje worden gelijmd. 

IC1 kan aan een lange zijde van de ABS box geschroefd worden, op een ALU plaatje van bv. 10cm2 voor koeling.

De beide condensatoren aan de MC7812, en de vier condensatoren aan de brugcel Br1, moeten met de kortst mogelijke verbindingen direct aan de aansluit pennen worden gesoldeerd. Gebruik de gespecificeerde 330n condensator ivm. de stabiliteit van IC1.

De overige verbindingen kunnen met dun ge´soleerd draad worden uitgevoerd.

BELANGRIJK : omdat bij zwevende bedrading het gemeenschappelijk "MIN"-vlak van een print plaat ontbreekt, moet de "MIN" aansluiting van stabilisator IC1 als centraal "MIN" punt worden beschouwd :

a. Verbind de min van C5 uitsluitend met de "MIN" aansluiting van IC1.
a. Verbind de min van brugcel Br1 uitsluitend met de "MIN" aansluiting van IC1.
a. Verbind de min van de 12V ring F2 uitsluitend met de "MIN" aansluiting van IC1.