<<

Ontstoren van een A24050-2 scootmobiel lader.
pa0nhc 20160124 14:30

Lood accu laad TIP

Snoeren filteren.

Fabrikant gegevens: http://batterymaximizer.com/mobility%20off-board%20chargers.htm

Deze lader is bij een scootmobiel van het merk Pride geleverd. Het ding maakt radiostoring, ook als de accu's vol zijn. Éénmaal geopend, blijken er (zoals zo vaak) enige filter condensatoren te zijn weggelaten, om een paar centen te besparen. Daar wilde ik wat aan doen.

Het witte zegel werd op de kastnaad doorgesneden, en de vier rubber dopjes en schroeven verwijderd. De onderzijde van de print is door een plaat afgeschermd. Van deze plaat werd de korte aansluit draad los gesoldeerd, zodat het plaatje open gekanteld kon worden. De afschermplaat en een condensator verderop de print, zouden via deze korte draad met randaarde van het netsnoer verbonden moeten zijn. Op de print ontbrak echter een doorverbinding met randaarde, waardoor de afschermplaat en de rest van de schakeling voor HF NIET aan massa lag.


Aan de 230V~ ingang ontbraken keramische hoogspanning filter condensatoren. Naar aanleiding van gegevens over netfilters werden voor CY1 en CY2 ieder 3n3 400V~ uit de sloop voorraad op de print gesoldeerd. Condenstoren voor max. 630Vdc zijn ook geschikt.


Aan de 24V uitgang ontbrak een elco. Hier werd een passende elco van 470uF (minstens 35V en liefst 105grC ) gesoldeerd.


Aan de onderzijde van de print, kunnen over de 24V output twee extra film condenstoren van 0,1uF 63V gemonteerd worden. Zij sluiten de ingang en de uitgang van een groene ringkern smoorspoel voor HF kort.


Ook moet aan de onderzijde van de print de ontbrekende verbinding met de "aarde" van het netsnoer worden gesoldeerd.

Het afscherm plaatje wordt daarna weer op zijn plaats gelegd, en de losgemaakte massa verbinding van het afschermplaatje weer aan de print gesoldeerd.